Help uzelf te beschermen

Praktische tips – thuis en op reis

Meningokokken zijn bacteriën die meningokokkenziekte kunnen veroorzaken. Een infectie geeft een ziektebeeld zoals meningitis (hersenvliesontsteking) of een bloedvergiftiging.

Meningokokkenziekte komt overal ter wereld voor. In bepaalde delen van de wereld komen af en toe epidemieën voor, bijvoorbeeld in Midden-Afrika en Saudi-Arabië. Ook in Nederland en sommige buurlanden lopen mensen risico om een infectie te krijgen.

Reizigers, baby’s, jongeren en pelgrims lopen het meeste risico.

Hygiëne is belangrijk

Meningokokkenbacteriën verspreiden zich door hoesten en niezen. Goede hygiëne is daarom extra belangrijk. Was regelmatig uw handen en maak eventueel gebruik van een desinfecterende handcrème. Lucht regelmatig uw huis.

Maak bij hoesten of niezen gebruik van een papieren zakdoek of uw elleboogholte. Gebruik een zakdoek maar één keer en gooi deze na gebruik weg. Vermijd nauw contact met zieke mensen.

Bescherm uzelf tegen de hitte

Gaat u op reis, bijvoorbeeld naar Midden-Afrika of Saudi-Arabië? In deze landen kan het heel warm worden. Voorkom een zonnesteek of andere hitteproblemen door de schaduw op te zoeken. Bescherm uzelf met zonnebrandcrème en een parasol. En blijf voldoende drinken.

Neem voldoende medicijnen mee op reis

Heeft u last van een chronische aandoening zoals diabetes, astma of COPD? Neem dan voldoende medicijnen mee als u op reis gaat. Zorg dat u zowel de merknaam als de Latijnse naam ervan kent. Dan kunt u bij verlies naar het juiste medicijn vragen.

Laat u tijdig vaccineren

U kunt zich helpen beschermen door u tijdig te laten vaccineren. Laat u altijd persoonlijk adviseren door uw arts of een vaccinatiebureau over aanbevolen vaccinaties en voorzorgsmaatregelen.

Voor reizigers bestaan er vaccins tegen de meningokokkentypen A, C, W en Y. Laat u ten minste 10 dagen voor vertrek vaccineren. Kijk voor advies per land op https://www.lcr.nl/Landen

In sommige buurlanden van Nederland word een vaccinatie tegen meningokokken ACWY en B voor bepaalde groepen aanbevolen.

Om baby’s te beschermen, krijgen alle baby’s van 14 maanden in de loop van 2018 een oproep vanuit het Rijksvaccinatieprogramma voor een vaccinatie die hen helpt beschermen tegen de meningokokken typen A, C, W en Y. Ook jongeren rond de leeftijd van 14 jaar ontvangen in de loop van 2018 een uitnodiging voor een vaccinatie.