Over meningokokken

Wat is meningokokkenziekte?

Wat zijn meningokokken?

Meningokokken zijn bacteriën (Neisseria meningitidis) die meningokokkenziekte kunnen veroorzaken. De bacterie bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. Maar als deze bacteriën in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komen, kunnen mensen binnen enkele uren ernstig ziek worden. De bacterie kan worden overgedragen door hoesten, niezen, spreken of door dicht menselijk contact.

Er zijn 12 verschillende typen meningokokkenbacteriën waarvan er 6 (A, B, C, W, X en Y) de meeste meningokokkenziekten veroorzaken8.  In Nederland worden mensen vooral ziek van de typen B, C, W en Y²⁹.

Meningokokkenziekte

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door de meningokok. Door een infectie met meningokokken kan o.a. bloedvergiftiging en meningokokkenmeningitis (hersenvliesontsteking) ontstaan, een zeldzame, maar ernstige ziekte. Het is een ontsteking van de vliezen die de hersenen en het ruggenmerg omgeven. Mogelijke symptomen zijn o.a. koorts, zware hoofdpijn en een stijve nek. Door een snelle behandeling worden de meeste mensen weer beter. De ziekte kan echter ook ernstig verlopen en in sommige gevallen de dood tot gevolg hebben. Tot 10% van de patiënten overlijdt binnen 24-48 uur na aanvang van de symptomen, zelfs met de aangewezen zorg2.

Sinds enkele jaren neemt in Nederland het aantal gevallen van meningokokken W toe. Kleine kinderen en tieners lijken extra vatbaar. 

Daarom krijgen alle kinderen van 14 maanden een vaccinatie tegen meningokokken ACW en Y en krijgen ook alle tieners in het jaar dat ze 14 worden hier een oproep voor. 
Tegen type B kun je je ook laten vaccineren, maar dat gebeurt dan op eigen kosten. Inenting tegen meningokokken B is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.