Wie loopt het meeste risico?

Wie kan er meningokokkenziekte krijgen?

Meningokokkenziekte komt overal ter wereld voor. In bepaalde delen van de wereld komen af en toe epidemieën voor, bijvoorbeeld in Midden-Afrika en Saudi-Arabië. Ook in Nederland en sommige buurlanden hebben mensen een verhoogde kans om een infectie op te lopen.

• Reizigers, hulpverleners of gezondheidswerkers
• Studenten
• Tieners en jongvolwassenen
• Baby’s
• Pelgrims naar bijvoorbeeld Hadj en Umrah

 

 • Reizigers

  In de regio ten zuiden van de Sahara in Afrika, ook wel de meningitis belt genoemd, komt meningokokkenziekte tijdens het droge seizoen in epidemieën voor (december tot en met juni).

  Er zijn omstandigheden waarin u mogelijk een verhoogd risico op een infectie loopt, bijv. wanneer u in intensief contact komt met de lokale bevolking in deze gebieden, u grote mensenmassa’s opzoekt of als u langere tijd in bepaalde landen verblijft..

  Voor reizigers bestaan er vaccins die helpen beschermen tegen meningokokkenziekte. Laat u goed informeren door een arts of vaccinatiebureau. Laat u ten minste 10 dagen voor vertrek vaccineren en informeer u over andere preventieve maatregelen zoals goede hygiëne of het dragen van een mondkapje31. Ga voor advies per land naar https://www.lcr.nl/Landen.

   

   

 • Studenten

  Studenten die van plan zijn om te reizen of voor langere tijd in landen te verblijven waar meningokokkenziekte voorkomt, lopen een verhoogd risico op een infectie.

  In Engeland, Nederland, Italië en Frankrijk zijn recente uitbraken van meningokokkeninfecties geweest21,22,23,24.

  U kunt uzelf helpen beschermen door algemene preventieve maatregelen zoals goede hoesthygiëne31. Voor reizigers naar sommige buurlanden wordt een vaccinatie tegen meningokokken ACWY en B aanbevolen. Laat u tijdig informeren over de vaccinatie-aanbevelingen voor het land van bestemming op https://www.lcr.nl/Landen.

   

 • Tieners en jongvolwassenen

  Hoewel we vaak denken dat tieners een sterker immuunsysteem hebben dan kleine kinderen, kunnen infectieziekten ook toeslaan bij kinderen die verder heel gezond zijn.

  Bijna een kwart van de tieners dragen meningokokkenbacteriën met zich mee. Daarom vormen zij een van de groepen waarbij infecties het meest voorkomen.10

  Het risico kan ook groter zijn vanwege het sociale gedrag, zoals zoenen, roken en het opzoeken van mensenmassa’s13,14,15, 16, 17, 18.

  Het aantal infecties met meningokokken type W is in Nederland gestegen van gemiddeld vier per jaar in de jaren voor 2015 tot vijftig in 2016 en 103 in 2018²⁹.

  Om pubers beter te beschermen, krijgen jongeren nu in het jaar dat ze 14 worden een oproep voor een vaccinatie, die hen helpt te beschermen tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Daarnaast helpen algemene maatregelen zoals goede hygiëne pubers te beschermen.

   

 • Baby’s

  Baby’s zijn kwetsbaar voor een infectie met ernstige gevolgen. Bij meningokokkenziekte kan een baby in korte tijd (binnen enkele uren) erg ziek worden.

  Het aantal infecties met meningokokken type W is in Nederland gestegen van gemiddeld vier per jaar in de jaren voor 2015 tot vijftig in 2016 en tachtig in 201729. De toename is zorgwekkend.

  Algemene preventieve maatregelen kunnen baby’s helpen beschermen. Daarnaast krijgen alle baby’s van 14 maanden in de loop van 2018 een oproep voor een vaccinatie die hen helpt beschermen tegen meningokokken typen A, C, W en Y.

   

   

 • Pelgrims

  Meningokokkenziekte komt vooral voor in gebieden waar mensen dicht op elkaar leven. Ook is het risico groter op plekken waar veel mensen samen komen zoals de Hadj. In het verleden zijn veel bezoekers van de Hadj en Umrah ziek geworden van meningokokken. Ook is toen een aantal mensen overleden32.

  U kunt uzelf helpen beschermen door algemene preventieve maatregelen zoals goede hygiëne tijdens rituelen. De regering van Saudi-Arabië stelt de meningokokken ACWY-vaccinatie verplicht voor alle reizigers naar Mekka25. De vaccinatie is 5 jaar geldig. Laat u tijdig informeren en maak een afspraak met één van de vaccinatiebureaus.